Indeks Članka

CETINKA DINE

 

 Oblježja: To je bijelo vino laganog i osvježavajućeg okusa, a koje se proizvodi od stare  autohtone  istoimene sorte grožđa koje ima najviše u Korčulanskom vinogorju, osobito na  području oko naselja  Blato. 

 Vino ima nježnu svijetlo zlatnožutu boju, ugodno je i pitko s nenaglašenom sortnom aromom.  To  je  suho vino s 11,5 vol. % alkohola.

 Serviranje i konzumiranje: Servira se rashlađeno na temperaturi od 11ºC uz bijelu kuhanu ribu i  mladu janjetinu.

 Također, neutralnošću, nižim alkoholima i istodobno neodoljivom svježinom nudi se kao idealan izbor za aperitiv ili  laganija uvodna jela.

 Cetinka Dine je jedno vrlo interesantno vino, jer zadivljuje svojom vitkim tijelom, laganim okusom i diskretnim  mirisom, lepršavom jednostavnošću koja je sama po sebi posebna i ne treba dodatnog ukrašavanja.

                                                                   

                                       POŠIP DINE

 

 Oblježja: Ovo je bijelo vino, tipične zlatnožute boje sa zelenkastim tonovima, punog i osebujnog  okusa s izrazito  svojstvenom aromom zbog čega se smatra najboljim bijelim vinom Dalmacije.

 Dobiva se od sorte Pošip bijeli koja je našla svoje stanište i svoju domovinu u srcu krševitog otoka  Korčule.

 Serviranje i konzumiranje:Servira se na temperaturi od 10-14ºC, a radi umjerenih kiselina, najbolje se slaže uz  školjke i škampe, sva jela od kuhane ribe i bijelog mesa a može se servirati i uz juhe, posebno one od plodova  mora.

 U ovom Pošipu, prisutna je diskretna i lagano mineralna aroma što podsjeća na miris mora pomiješan s mirisima  jabuke, suhih smokava i smilja.

 Pošip Dine je vino snažnog alkohola (13,0% vol.) koji se izvrsno uklopio uz srednje jako tijelo. Ovo vino  karakterizira profinjena elegancija otmjeno punog i sadržajnog okusa, koja ostavlja kušača u želji da nastavi uživati i da dopusti ovom vinu da ga potpuno oduševi.

 

                                      SYRAH DINE

 

 Obilježja: Od grožđa sorte Syrah dobiva se tamno, snažno, vatreno i ekstraktno vino, sa višim alkoholima,.

 Serviranje i konzumiranje:Syrahova temperatura posluživanja je 18 C. To je ujedno i preporučena temperatura pri  konzumiranju ili serviranju ovih vina jer tada u potpunosti do izražaja dolaze njihova aroma i ukus. Vina dobivena  od Syraha najbolje odgovaraju uz jela s roštilja, bifteke, divljač, suhomesnate proizvode, plavu ribu, mekane  sireve... 

 U ovom vinu svakako možemo osjetiti arome paprene metvice, kupine i rogača, a visoka razina alkohola od 14% vol i  niže kiseline daju dojam lažne slatkoće u ustima i vrlo vješto i zavodljivo osvajaju onoga koji ga kuša.

 Syrah Dine pobuđuje interes kod kušača svojom tamnom rubinskom bojom, a potom ga oduševljava nježnim, ali  konkretnim, voćnim aromama sorte koje vrlo elegantno ljube nepce.

                           

                                      PLAVAC DINE

 

 Oblježja: Po svojim značajkama ovaj plavac je pravo južnjačko vino, manje trpko, toplo, umjereno kiselo s  naglašenom taničnošću.

 Karakteristike se manifestiraju u jakoj do vrlo jakoj alkoholnosti od 12% vol. blagoj kiselosti 4,8 g/l, gustoći i  stasitosti.

 Serviranje i konzumiranje:Ovo vino se servira na temperaturama 16 – 18ºC, i dobro se slaže sa morskim  brodetima,  plavom ribom pripremljenom na razne načine, jelima od tamnog mesa i divljači, kao i sa zrelim  sirevima.

 Ono što je posebno za Plavac Dine je svijetlija crvena boja s laganim plavičastim tonovima, koja je dosta nježnija  od tipičnih jakih boja ostalih Plavaca, dok je u vinu zadržan karakterno svojstven miris,  koji je naglašen i trajan,  a  koji odaje tipične sortne arome.

Aroma je nenaglašena, diskretna i ugodna, a podsjeća na badem, kadulju, timjan i smilje.

Možemo reći da će uz tipične karakteristike Plavaca, Plavac Dine zasigurno iznenaditi kušača mladenačkom poletnošću i jednostavnošću koju ostavlja za sobom. I izaziva na još...